Universitatea Ovidius găzduieşte prima ediţie a evenimentului ‘Assises Universitaires du Français’
Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România, în parteneriat cu Agenția Universitară a Francofoniei (AUF), Ministerul Educației și Cercetării (MEC), Universitatea ‘Ovidius‘ din Constanța și Alianța Franceză din Constanța, organizează, în perioada 2-4 aprilie 2025, prima ediție a evenimentului Assises Universitaires du Français.
Cadre universitare, formatori, experți și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ superior și preuniversitar din România și din Franța își propun să abordeze principalele teme legate de cooperarea universitară franco-română și să ofere noi perspective asupra predării limbii franceze și a învățământului în limba franceză. Temele abordate vor fi dezvoltate prin conferințe, mese rotunde și ateliere de formare.
Deschiderea evenimentului are loc pe 2 aprilie la Universitatea ‘Ovidius’
Assises Universitaires du Francais reprezintă o inițiativă majoră pentru promovarea și susținerea francofoniei academice din România, încurajând dialogul între instituții, inovarea pedagogică și cooperarea internațională între filierele universitare francofone din România.
Deschiderea evenimentului are loc pe 2 aprilie la Universitatea ‘Ovidius’ din Constanța și va fi oficiată de personalități din domeniul educației și diplomației internaționale, precum:
Prof. Univ. Dr. Dan-Marcel Iliescu, rectorul Universității ‘Ovidius’
E.S. Hassan Abouyoub, președintele GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegațiilor și Instituțiilor Francofone)
Julien Chiappone-Lucchesi, directorul Institutului Francez din România, Consilier pentru Cooperare, Știință și Cultură în cadrul Ambasadei Franței în România Laure Castin, directoarea regională AUF pentru Europa Centrală și Orientală David Bongard, prim-consilier OIF – Europa Centrală și Orientală
Paul Rondin, directorul Câte internaționale de la langue francaise din Villers-Cotterêts – Franța.
Tematica primei zile include și o analiză a stării actuale a francofoniei în învățământul superior și preuniversitar din România
Tematica primei zile include și o analiză a stării actuale a francofoniei în învățământul superior și preuniversitar din România, completată de o conferință care dezbate poziționarea limbii franceze ca instrument de formare și de predare. La această sesiune vor participa experți internaționali recunoscuți precum:
Catherine Carras – Universitatea Grenoble Alpes
Nahâl Khaknegar – Cergy Paris Universite
Adrien Payet – expert în pedagogii active și director al programului FestiFLE
Programul continuă în zilele de 2, 3 și 4 aprilie cu sesiuni de formare organizate sub forma unor ateliere tematice. Acestea sunt dedicate unor subiecte de actualitate precum predarea disciplinelor non-lingvistice în limba franceză (DNL), sprijinirea excelenței academice, formarea viitorilor profesori de limba franceză, respectiv integrarea inteligenței artificiale în procesul de predare-învățare, în educație.