România, prima țară din Europa care construiește o instalație de detritiere

România marchează un moment istoric în domeniul energetic: au început lucrările la prima instalație de detritiere din Europa, la Centrala Nucleară Cernavodă. Proiectul este realizat de Nuclearelectrica, în parteneriat cu Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), și se bazează pe o tehnologie românească dezvoltată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea.

Instalația de Detritiere (CTRF) va fi a treia de acest tip din lume și prima din Europa, poziționând România ca un centru european pentru producția și exportul de tritiu – izotop esențial pentru viitoarele reactoare de fuziune nucleară, precum ITER.

România are tot ce îi trebuie pentru a fi lider european în energia viitorului. Scriem istorie la Cernavodă, prin demararea lucrărilor la o instalație unică în Europa, bazată pe o tehnologie românească, creată de cercetători de elită de la ICSI Râmnicu Vâlcea. Este o dovadă clară că viitorul energetic al Europei poate fi construit în România”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Obiectivul CTRF este reducerea concentrației de tritiu din sistemele de apă grea ale reactoarelor CANDU de la Unitățile 1 și 2 ale CNE Cernavodă. Acest proces contribuie la protecția mediului și la creșterea eficienței operaționale, prin reutilizarea apei grele și stocarea în siguranță a tritiului extras.

Proiectul are o durată estimată de 50 de luni și respectă cele mai înalte standarde internaționale de securitate nucleară. Este susținut financiar de Banca Europeană de Investiții, care a acordat un împrumut de 145 de milioane de euro.

Prin această investiție strategică, România își întărește rolul de actor-cheie în industria nucleară globală și contribuie activ la dezvoltarea unei surse curate și sustenabile de energie la nivel european.

ACTUALITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *