Controale ANSVSA la Constanța: sancțiuni de peste 340.000 lei și trei unități închise
Inspectorii ANSVSA au început controalele de amploare în cadrul campaniei naționale pentru siguranța alimentară. Astfel, au fost verificați 37 de operatori economici (hipermarketuri; supermarketuri; restaurante; pescării; măcelării; fast food-uri) din Constanța.
În urma neconformităților constatate, au fost aplicate următoarele măsuri:
- 23 de sancțiuni contravenționale – total: 348.000 de lei;
- 3 Ordonanțe de Suspendare a Activității (OSA);
Confiscate și dirijate în vederea neutralizării în unități specializate: 2.548 de kg de produse alimentare (mozzarella, pește, carne și ouă)
Printre principalele nereguli identificate:
- spații de depozitare neîntreținute corespunzător;
- ustensile și ambalaje neigienizate;
- lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor alimentare;
- programe de autocontrol neactualizate;
- acțiuni de Dezinsecție, Dezinfecție și Deratizare (DDD) – neefectuate sau/și efectuate necorespunzător;
- depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare;
- depozitare necorespunzătoare a ambalajelor pentru transportul produselor alimentare;
- gestionarea necorespunzătoare a subproduselor necomestibile nedestinate consumului uman (produse cu termen de valabilitate depășit, produse deteriorate și alte produse retrase de la comercializare);
- funcționarea unităților fără obținerea autorizației/înregistrării sanitare veterinare si pentru siguranța alimentelor.
Totodată, au fost:
- prelevate 21 de teste de sanitație pentru determinarea eficienței igienizării suprafețelor de lucru;
- 4 probe de preparate/produse alimentare recoltate pentru determinare de specie în vederea combaterii eventualelor fraude alimentare.
Toate probele recoltate au fost direcționate către rețeaua proprie de laboratoare acreditate Renar.
Acțiunile de control continuă în toată țara, în directa coordonare a președintelui ANSVSA, pentru a proteja sănătatea și încrederea consumatorilor.