INSP lansează o campanie de informare și conștientizare privind sănătatea reproducerii
În perioada iulie – august 2025, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), împreună cu Direcțiile Județene de Sănătate Publică și cea a Municipiului București, desfășoară o campanie dedicată sănătății reproducerii. Scopul este de a informa, educa și conștientiza populația asupra importanței prevenției și a accesului la servicii de planificare familială.
În România, s-au înregistrat progrese semnificative în utilizarea metodelor contraceptive moderne pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a infecțiilor cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, persistă inegalități importante privind accesul la metode contraceptive și la servicii de planificare familială, în special în rândul tinerilor, femeilor din mediul rural și persoanelor din grupuri vulnerabile sau dezavantajate. Lipsa informării adecvate, stigmatizarea, precum și barierele culturale și economice continuă să contribuie la menținerea unor rate ridicate ale sarcinilor nedorite și ale infecțiilor cu transmitere sexuală.
Date relevante din Studiul privind comportamentele cu risc în rândul adolescenților (Youth Risk Behavior Surveillance System – YRBSS), realizat în anul 2022 de Institutul Național de Sănătate Publică:
76,4% dintre liceenii care au declarat că au avut relații sexuale au folosit o metodă contraceptivă eficientă la ultimul contact sexual (precum prezervativul, pilula contraceptivă sau contraceptive injectabile). Diferențele de gen sunt semnificative: 80,6% dintre băieți au utilizat o metodă eficientă, față de 71,3% dintre fete.
73,3% dintre adolescenți au folosit prezervativul la ultimul contact sexual. Totuși, o treime dintre fete (33,5%) și 21,1% dintre băieți nu au utilizat prezervativul, iar 28,7% dintre fete nu au folosit nicio metodă contraceptivă eficientă, comparativ cu 19,4% dintre băieți.
Comportamentele cu risc ridicat sunt frecvente:
34% dintre băieți și 8,4% dintre fete au declarat că au avut patru sau mai mulți parteneri sexuali de-a lungul vieții;
În ultimele 12 luni, 50,8% dintre băieți și 22,1% dintre fete au avut relații sexuale cu parteneri ocazionali;
14,5% dintre adolescenții activi sexual au consumat alcool sau droguri înaintea ultimului contact sexual, acest comportament fiind mai frecvent în rândul băieților (16,4%) comparativ cu fetele (11,6%).