Cod galben de caniculă în județul Constanța! Autoritățile iau măsuri
În Moldova, Dobrogea, jumătatea estică a Munteniei și estul Transilvaniei temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unități. Minimele termice se vor situa în general între 16 și 21 de grade.
În contextul avertizării meteorologice și în temeiul prevederilor Ordinului comun M.A.P./M.A.I. nr. 459/78 din 28 iunie 2019 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene hidrometeorologice periculoase având ca efect producerea de inundații, secetă hidrologică, precum și incidente/accidente la construcții hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă și poluări marine în zona costieră, pentru a combate efectele negative cauzate de creșterile de temperatură, au fost transmise măsurile ce trebuie implementate la nivelul unităților administrative-teritoriale și instituțiilor/ operatorilor economici care au atribuții/ desfășoară activități și prin natura acestora pot pune în pericol siguranța (sănătatea) personalului propriu și/sau a populației cu care relaționează.
𝐌𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐢 𝐂𝐨𝐦𝐢𝐭𝐞𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐔𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 (𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐢𝐭𝐮𝐭̦𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫/𝐨𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐨𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐞𝐜𝐨𝐧𝐨𝐦𝐢𝐜𝐢):
-diseminarea către personalul propriu a măsurilor de prevenire a efectelor periculoase pentru sănătatea populației în perioadele caniculare;
-asigurarea operativității tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, pentru stingerea incendiilor sau intervenției la accidentele pe căile rutiere sau feroviare (acolo unde este cazul);
-revederea planurilor de cooperare întocmite între structurile de răspuns proprii și cele de nivel județean;
-sprijinirea autorităților administrației publice locale în derularea acțiunilor de protecție a populației și comunităților;
-analizarea necesității luării măsurilor pentru reducerea programului normal de lucru și limitarea activităților desfășurate în aer liber, în situația depășirii pragului critic de 80 de unități.
𝐂𝐨𝐦𝐢𝐭𝐞𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐋𝐨𝐜𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐒𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐔𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̦𝐚̆ 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐭𝐚𝐧𝐭̦𝐚 (𝐥𝐚 𝐧𝐢𝐯𝐞𝐥𝐮𝐥 𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐚𝐝𝐦𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐢𝐯𝐞-𝐭𝐞𝐫𝐢𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞):
-diseminarea către populație, operatorii economici și instituțiile subordonate a măsurilor de prevenire a efectelor periculoase pentru sănătatea populației în perioadele caniculare;
-asigurarea operativității tuturor mijloacelor din înzestrare, cu accent pe cele utilizate pentru acordarea asistenței medicale de urgență și prim ajutor calificat, pentru stingerea incendiilor sau intervenției la accidentele pe căile rutiere sau feroviare (acolo unde este cazul);
-revederea planurilor de cooperare întocmite între structurile de răspuns proprii și cele de nivel județean;
-identificarea, cu sprijinul personalului propriu, ONG-urilor și voluntarilor, a persoanelor vulnerabile și monitorizarea acestora;
-analizarea necesității luării măsurilor pentru reducerea programului normal de lucru și limitarea activităților desfășurate în aer liber, în situația depășirii pragului critic de 80 de unități;
-intensificarea acțiunilor cu caracter preventiv și operativ din responsabilitatea serviciilor voluntare pentru situații de urgență;
-amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor și de adăpostire a populației, semnalizare corespunzător, astfel încât să fie identificate cu ușurință, dotate cu aer condiționat și apă potabilă care să fie distribuită gratuit.
𝐑𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝𝐚̆𝐫𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐢𝐧𝐝 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐩𝐨𝐩𝐮𝐥𝐚𝐭̦𝐢𝐞𝐢 𝐩𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐞𝐢:
-Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul, în spații cu aer condiționat (magazine, spații publice);
-Se evită aglomerațiile, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11:00-18:00;
-Se vor purta haine lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare;
-Consumați 1,5 – 2 litri de lichide pe zi, nu prea reci, apă, sucuri naturale din fructe și ceaiuri călduțe (soc, mușețel, urzici);
-Se consumă fructe și legume (pepene, prune, roșii) sau iaurt (echivalentul unui pahar cu apă), echilibrat și variat, insistând pe produsele cu valoare calorică mică;
-Se evită băuturile ce conțin cofeină (cafea, ceai, cola) sau zahăr (sucurile carbogazoase) în cantitate mare;
-Se evită alimentele cu un conținut sporit de grăsimi, în special de origine animală;
-Nu se consumă alcool (inclusiv bere) deoarece deshidratează și vă transformă într-o potențială victimă a caniculei;
-Mențineți legătura cu persoanele în vârstă (rude, vecini, persoane cu dizabilități), interesându-vă de starea de sănătate a acestora, și oferiți-le asistență ori de câte ori au nevoie;
-Nu lăsați copiii/ animalele de companie singuri/ singure în autoturisme;
-Se va cere sfatul medicului de familie la cel mai mic semn de suferință, manifestat de dumneavoastră sau copilul dumneavoastră;
-Creați un ambient care să nu suprasolicte capacitatea de adaptare a organismului;
-Persoanele care suferă de diferite afecțiuni își vor continua tratamentul, conform indicațiilor medicului. Este foarte util ca în perioada caniculară să se consulte medicul curant, în vederea adaptării schemei terapeutice la condițiile existente;
-Pentru ameliorarea condițiilor la locul de muncă se vor reduce intensitatea și ritmul activităților fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static și se vor alterna perioadele de lucru cu perioadele de repaus, în locuri umbrite ori ventilate corespunzător.