Efectele nocive ale Poluanților Organici Persistenți asupra mediului și sănătății umane

Direcția de Sănătate Publică anunță desfășurarea, în acest an, a unei campanii de informare privind riscurile asupra sănătății și mediului provocate de poluanții organici persistenți (POP). Activitățile se derulează sub sloganul:
„Expunerea la poluanții organici persistenți scade calitatea și durata vieții! Protejează-ți sănătatea!”

Poluanții organici persistenți sunt substanțe chimice toxice, extrem de stabile, care persistă în sol, apă, aer și în organismele vii chiar și mii de ani. Expunerea la aceste substanțe are efecte grave asupra sănătății umane – de la cancer și tulburări endocrine, până la imunodeficiențe și malformații congenitale – dar și asupra mediului, unde pot afecta biodiversitatea și echilibrul ecosistemelor.

În România, activitățile de monitorizare a POP se desfășoară în cadrul Programului Național de monitorizare a factorilor determinanți din mediul de viață și muncă (PN V). Conform datelor disponibile, în alimentele destinate sugarilor și copiilor de vârstă mică nu au fost depistați compuși precum dioxine, furani sau bifenili policlorurați (PCBs). În schimb, au fost identificate urme de Hidrocarburi Aromatice Policiclice (PAH) și pesticide precum Hexaclorobenzenul (HCB), dar toate valorile s-au situat sub limita minimă de cuantificare, fiind conforme cu reglementările în vigoare.

România este parte semnatară a Convenției de la Stockholm privind POP, adoptată în 2001, alături de alte 90 de state, angajându-se să reducă și să elimine producția, utilizarea și emisiile acestor substanțe periculoase.

RECOMANDĂRI pentru reducerea expunerii la POP

  • Informați-vă și folosiți produsele chimice în mod responsabil;
  • Evitați utilizarea pesticidelor în perioada sarcinii;
  • Aspirați frecvent și ventilați spațiile închise;
  • Nu ardeți deșeuri – fumul este toxic;
  • Reduceți grăsimile animale din alimentație, unde POP se pot acumula;
  • Alegeți produse fără substanțe ignifuge sau rezistente la apă;
  • Reciclați corect produsele ce pot conține POP: baterii, electronice, medicamente expirate, vopsele, pesticide etc.

Organizația Mondială a Sănătății și Programul Națiunilor Unite pentru Mediu atrag atenția că mediul și stilul de viață sunt factori esențiali care influențează starea noastră de sănătate. Reducerea poluării chimice este o responsabilitate comună.

SOCIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *