A început construcția noului pod transfrontalier peste Prut
Sâmbătă, CNAIR SA a demarat oficial construcția noului pod transfrontalier peste Prut, de la Ungheni, care va lega localitățile Golăești (RO) și Zagarancea (MD) de pe cele două maluri ale râului.
Evenimentul a fost marcat printr-o serie de festivități organizate de autoritățile raionului Ungheni, în prezența oficialilor României și ai Republicii Moldova, dar și a reprezentanților CNAIR și DRDP Iași, ca derulatori de proiect.
Contractul are o valoare de 151.687.968,58 lei fără TVA (finanțat prin fonduri europene – PNRR) și prevede construirea unui ansamblu de două poduri paralele în regim de autostradă, cu o lungime de 261,2 m, cu tablier mixt oțel-beton și grindă continuă (un pod pentru fiecare sens de circulație). Totodată, se are în vedere construirea drumului de legătură cu Autostrada A8, Târgu Mureș – Iași – Ungheni și amenajarea punctului de trecere a frontierei Ungheni.
Durata pentru proiectarea și execuția lucrărilor este de 24 de luni (6 luni proiectare și 18 luni execuție), cu o perioadă de garanție oferită de constructor de 120 de luni.
Podul de la Ungheni este denumit generic și „Podul de flori peste Prut”, în amintirea manifestărilor simbolice din urmă cu 35 de ani, când românii de pe cele două maluri ale râului au putut trece liberi granița dintre România și Republica Moldova.
Dincolo de lucrările propriu-zise la noul pod, DRDP Iași execută o serie de lucrări de amenajare a drumurilor tehnologice de acces spre Prut – platforme tehnologice și organizare de șantier, prin preluarea de la Consiliul Județean Iași și Primăriile comunelor Ungheni și Golăești a sectoarelor de drum ce urmează a căpăta statut de drum național (DN 28G).
În acest sens, se execută lucrări de balastare și împietruire pe o primă porțiune de 4 km de drum, preluați în stadiul de drum de pământ, paralel cu digul dintre localitățile Golăești și Ungheni, urmând ca întregul traseu Iași – Tomești – Holboca – Bosia- Golăești – Ungheni să beneficieze de lucrări de întreținere care constau în reparații cu mixtură și covoare asfaltice, execuție de șlamuri bituminoase, cu marcajele și semnalizarea aferente.