ANPC învață consumatorii cum să se ferească de țepele de Black Friday

Nu de puține ori s-a întâmplat ca românii care au strâns bani pentru cumpărăturile de Black Friday să constate, când marea zi a venit, că prețurile sunt aceleași ca în restul anului. Sau că magazinele au scumpit în mod artificial produsele scoase la vânzare pentru ca în perioada Black Friday să le coboare la tarifele inițiale și să prezinte aceste fluctuații drept reduceri.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Sebastian Hotca, a postat pe Facebook un ghid care să ne ajute să ne ferim de astfel de păcăleli împachetate frumos drept oferte speciale.

„Reducerile de preț sunt o oportunitate binevenită atât pentru consumatori, cât și pentru operatorii economici. Cu toate acestea, este esențial ca fiecare consumator să se informeze temeinic pentru a se asigura că beneficiază cu adevărat de aceste oferte, în special în perioada marilor reduceri de prețuri, cum este BlackFriday”, a scris Sebastian Hotca pe Facebook.

Ghid ANPC pentru Black Friday

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin intermediul Centrul European al Consumatorilor România – ECC Romania, a realizat un ghid pentru consumatorii care vor să achiziţioneze produse în perioada marilor reduceri de preţuri de Black Friday.

Conform acestui document, indiferent dacă este vorba de un magazin online sau de unul clasic, prețul trebuie întotdeauna afișat clar, lizibil, în lei și cu toate taxele incluse (TVA și alte taxe suplimentare, dacă este cazul).

Există mai multe comparatoare de prețuri, unde poate fi verificată evoluția în timp a prețurilor produselor. Această posibilitate oferă consumatorului mai mult control asupra deciziei sale și face ca magazinele să evite, în general, afișarea unor reduceri nereale.

Prețul redus trebuie să fie inferior prețului de referință/ prețului anterior, care este cel mai scăzut preț practicat în același spațiu de vânzare în perioada ultimelor 30 de zile, înainte de data aplicării prețului redus.

„Vânzătorul trebuie să indice într-un mod clar, lizibil și ușor de identificat perioada în care prețul anterior a fost aplicat. Orice anunț de reducere de preț exprimată în valoare absolută sau în procent trebuie efectuat vizibil, lizibil si fără echivoc pentru fiecare produs sau grupă de produse identice:

– fie prin menționarea noului preț lângă cel anterior, barat;

– fie prin mențiunile „preț nou”, „preț vechi” lângă sumele corespunzătoare;

– fie prin menționarea procentului de reducere și a pretului nou care apare lângă prețul anterior, barat”, se mai arată în ghidul ANPC.

ACTUALITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *