ANSVSA, controale pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a efectuat, în perioada 27 noiembrie – 13 decembrie 2024, o primă etapă a acţiunilor de control, verificând un număr de 5.637 de unităţi înregistrate/autorizate sanitar veterinar şi 830 de mijloace auto.

Scopul acestor controale este prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi a răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA) din zonele de restricţie, acolo unde boala este diagnosticată, prin combaterea comerţului ilegal cu porcine, carne şi produse din carne de porc provenite de la animale infectate.

Controalele oficiale au fost efectuate de reprezentanţii Direcţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti în următoarele tipuri de unităţi: pieţe agro-alimentare, abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi non-animală, unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării), unităţi de alimentaţie publică (pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie), unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice, magazine alimentare şi alte unităţi care comercializează produse alimentare”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Rezultatele controalelor

În urma verificărilor, au fost aplicate 575 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 5.095.457 lei. De asemenea, au fost emise 10 Ordonanţe de Suspendare a Activităţii şi o Ordonanţă de Interzicere a Activităţii.

Printre principalele neconformităţi constatate şi sancţionate se numără:

-Depozitarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-Comercializarea produselor alimentare în condiţii necorespunzătoare de igienă sau în spaţii neînregistrate sanitar veterinar;
-Nerespectarea programului de autocontrol;
-Manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
-Produse cu termen de valabilitate expirat expuse la comercializare;
-Nerespectarea legislaţiei privind ambalarea şi etichetarea produselor;
-Lipsa documentelor care să ateste conformitatea sau trasabilitatea produselor;
-Transportul de produse alimentare cu mijloace de transport neînregistrate sanitar veterinar;
-Personal fără echipament de protecţie.

În urma acestor acţiuni, au fost retrase oficial de la comercializare peste 10 tone de produse alimentare şi 5.817.443 de ouă de consum, care au fost direcţionate către unităţi de neutralizare.

ANSVSA va continua controalele pentru a proteja consumatorii şi a asigura respectarea cerinţelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, prevenind orice riscuri pentru sănătatea publică, în special în această perioadă de sărbători.

Sursa foto: Revista Ferma

 

ACTUALITATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *