Beneficiile miraculoase ale usturoiului
Usturoiul este o plantă perenă care provine din Asia Centrală. În prezent, usturoiul se cultivă în întreaga lume. Planta poate crește până la 1,5 metri înălțime sau mai mult. Bulbul compus este partea folosită în medicină. Fiecare bulb este alcătuit din 4 până la 20 de căței, iar fiecare cântărește aproximativ 1 gram. Suplimentele de usturoi pot fi făcute fie din usturoi proaspăt, uscat, fie din ulei de usturoi.
Despre usturoi
Usturoiul este folosit atât ca aliment, cât și ca medicament de mii de ani, datând de pe vremea când au fost construite piramidele egiptene. La începutul secolului al XVIII-lea în Franța, groparii beau usturoi pisat în vin, crezând că îi va proteja de ciumă. În timpul celor 2 conflagrații mondiale ale secolului trecut, soldaților li s-a administrat usturoi pentru a preveni cangrena. De asemenea, usturoiul a fost folosit ca antiseptic și aplicat pe răni pentru a preveni infecțiile. În prezent, usturoiul este folosit pentru a ajuta la prevenirea bolilor de inimă, inclusiv ateroscleroza sau întărirea arterelor (acumularea de placă în artere care poate bloca circulația sângelui și poate duce la atac de cord sau accident vascular cerebral), colesterolul ridicat, tensiunea arterială ridicată și pentru a stimula sistemul imunitar. Consumul regulat de usturoi poate ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva cancerului, dar este nevoie de o cercetare mai îndelungată pentru a se ajunge la concluzii clare, conform Medlife.ro
Tipuri de usturoi
Există mai multe tipuri de usturoi, inclusiv în funcție de regiunea în care a fost cultivat. Dar cea mai importantă clasificare este cea sezonieră:
usturoiul de iarnă: se plantează toamna târziu și poate rezista și la frig de minus 20 de grade Celsius. Este un soi rezistent la boli și nu este foarte pretențios.
usturoiul de primăvară: se plantează atunci când solul este încălzit (aprilie).
Cele mai importante beneficii ale usturoiului sunt:
conține compuși cu proprietăți medicinale puternice: majoritatea beneficiilor de sănătate ale usturoiului se datorează formării compușilor de sulf atunci când tai, zdrobești sau mesteci un cățel de usturoi. Poate că cel mai cunoscut compus al usturoiului este alicina. Cu toate acestea, alicina este un compus instabil, prezent doar pentru scurt timp în usturoiul proaspăt zdrobit.
este foarte nutritiv, dar are foarte puține calorii: usturoiul conține mangan, vitamina B6, vitamina C, seleniu, fibre.
protejează împotriva răcelii: compușii din usturoi pot avea proprietăți antivirale. Pe lângă faptul că stimulează sistemul imunitar, acesta poate ajuta la prevenirea pătrunderii virusurilor în celulele gazdă sau la replicarea în interiorul celulelor.
compușii activi din usturoi pot reduce tensiunea arterială: este știut că hipertensiunea poate duce la boli cardiovasculare (atac de cord, accident vascular cerebral).
usturoiul îmbunătățește nivelul de colesterol, ceea ce poate reduce riscul de boli de inimă. Usturoiul poate reduce colesterolul total și LDL (rău). Autorii recomandă ca persoanele cu un nivel ridicat de colesterol să mănânce mai mult usturoi, dar avertizează că sunt necesare mai multe cercetări pentru a verifica rezultatele lor.
usturoiul conține antioxidanți care pot ajuta la prevenirea bolii Alzheimer și a demenței: usturoiul conține antioxidanți care susțin mecanismele de protecție ale organismului împotriva daunelor oxidative. Acești antioxidanți pot reduce în mod semnificativ stresul oxidativ și pot scădea riscul de boli asociate (boala Alzheimer, cea mai frecventă formă de demență).
consumul de usturoi poate ajuta la detoxifierea metalelor grele din organism: compușii de sulf din usturoi protejează împotriva deteriorării organelor din cauza toxicității metalelor grele.
poate îmbunătăți sănătatea oaselor: usturoiul pare să aibă unele beneficii pentru sănătatea oaselor prin reducerea stresului oxidativ. Totuși, sunt necesare mai multe studii la om.
Proprietățile usturoiului
Usturoiul conține vitaminele A, B, PP și C, dar conține și alicina, care are un efect antibiotic. În plus, în usturoi mai găsim inulina, microelemente și săruri minerale. Usturoiul este o plantă care susține imunitatea prin stimularea celulelor macrofage și a limfocitelor. De asemenea, usturoiul are efecte antimicrobiene și antibiotice. Are efect antiinflamator, fiind recomandat în masarea zonelor afectate de durere musculară sau articulară. Poți folosi în acest caz uleiul de usturoi.
Usturoiul (ca supliment) este posibil eficient pentru:
o afecțiune uterină dureroasă (endometrioză);
întărirea arterelor (ateroscleroză);
diabetul;
niveluri ridicate de colesterol sau alte grăsimi (lipide) în sânge (hiperlipidemie);
tensiunea arterială ridicată;
infecția gravă a gingiilor (parodontită);
cancerul de stomac;
o infecție a tractului digestiv care poate duce la ulcer (Helicobacter pylori sau H. pylori).