Beneficiile neştiute ale ceaiului de măceşe
Ceaiul de măceșe este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți care contribuie la starea de bine generală, dar și la ameliorarea unor afecțiuni. Folosit ca tratament naturist, consumul de ceai de măceșe susține sistemul imunitar și poate îmbunătăți circulația, conform medlife.ro.
Despre ceaiul de măceșe
Ceaiul de măceșe conține vitamina C, acizi grași esențiali și minerale. Se poate face infuzie sau ceai de măceșe folosindu-se petalele, bobocii sau florile plantei, uscate sau proaspete. Se mai pot folosi pentru diverse tratamente și tincturi, decoct sau pulbere de măceșe, precum și ulei de măceșe.
Ceaiul de măceșe este un tonifiant general, care are capacitatea de a curăța organismul de toxine și de a susține sistemul digestiv. Este foarte bun pentru persoanele care suferă de afecțiuni stomacale sau de sindromul intestinului iritabil. Poate fi folosit și ca remediu împotriva constipației, având rol în relaxarea țesuturilor și efect diuretic.
Ceaiul de măceșe conține flavonoizi, precum și substanțe care subțiază natural sângele, ajutând astfel sistemul circulator și implicit buna funcționare a inimii. Ceaiul de măceșe poate reduce durerile în gât, precum și durerile articulare. În același timp, are rol antiinflamator, ajută la scăderea nivelului colesterolului și scade presiunea sangvină.
În China antică se folosea ceai de măceșe pentru tratarea acneei, curățarea tenului și efect antiaging. Ceaiul de măceșe are un puternic efect antioxidant, poate reduce roșeața apărută la nivelul pielii și previne apariția ridurilor fine.
Proprietățile ceaiului de măceșe
Se recomandă consumul de ceai de măceșe pentru a preveni răcelile și gripele în sezonul rece, întrucât conține vitamine și minerale care susțin sistemul imunitar. Bogat în fier, ceaiul de măceșe susține producerea celulelor roșii, precum și transportul oxigenului în corp.
Vitamina A conținută în ceaiul de măceșe susține sănătatea ochilor, precum și aspectul sănătos și tânăr al pielii. Vitamina A are rol și în prevenirea și tratarea acneei.
Vitamina C contribuie la producerea naturală a colagenului, necesar pentru o piele sănătoasă. Tot vitamina C este cea care are efect antioxidant și luptă împotriva efectelor radicalilor liberi.
Vitamina E are rol hrănitor și hidratant, astfel că reprezintă încă unul dintre elementele care face ca ceaiul de măceșe să fie foarte agreat pentru tratamente de înfrumusețare.
Tot în industria cosmetică, se poate clăti părul cu ceai de măceșe, care contribuie la producerea keratinei. În același timp, consumul de ceai de măceșe contribuie la creșterea părului și unghiilor.
Licopenul conținut în ceai de măceșe contribuie la protecția celulelor împotriva efectelor nocive ale razelor solare UV.
Elasticitatea și fermitatea pielii sunt susținute atât prin consum de ceai de măceșe, cât și prin aplicarea de comprese cu astfel de ceai. Unul dintre componentele cu efect puternic asupra întârzierii îmbătrânirii tenului este acidul cafeoilchinic. Acesta are și rol în prevenirea apariției unor tipuri de cancer. Se găsește atât în măceșe, cât și în anghinare, în cafea verde sau în pește.
În diete, se consideră că dacă se bea ceai de măceșe zilnic va exista un efect de grăbire a arderii grăsimilor și control al apetitului. Scăderea poftei de mâncare nu este singurul efect benefic în diete. Faptul că are vitamine, minerale și antioxidanți contribuie la susținerea unui stil de viață sănătos. Are foarte puține calorii, mai exact o ceașcă de ceai de măceșe are doar patru calorii, ideal pentru persoanele care încearcă să slăbească.
Beneficiile consumului de ceai de măceșe
-este bogat în antioxidanți
-contribuie la pierderea în greutate
-protejează împotriva apariției diabetului de tip II
-previne apariția unor boli ale inimii
-susține sistemul imunitar
-are rol de tratament antiaging asupra tenului
-reduce durerea și inflamațiile
-susține sănătatea rinichilor
-ajută în ameliorarea efectelor artritei
-scade nivelul glucozei din sânge
Utilizarea ceaiului de măceșe
Este indicat consumul de ceai de măceșe seara, datorită efectului de somnolență pe care îl are asupra organismului. Acest efect se datorează faptului că există doi aminoacizi în ceaiul de măceșe care induc starea de relaxare și somn. Este vorba despre acidul gamma-aminobutiric, cunoscut ca GABA și despre L-teanină, care reduce stresul și anxietatea.
Pentru a prepara un ceai de măceșe se pot folosi petale, flori întregi sau fructe de măceș. Se pot face și amestecuri, folosindu-se de exemplu fructe goji, merișoare, coji de mere uscate sau flori de hibiscus. Se pot adăuga și flori de mușetel sau frunze de mentă.
Acestea se pot fierbe în apă sau se infuzează în apă fierbinte, de maximum 90-100 de grade. În mod ideal se consumă neîndulcit, dar se pot adăuga, pentru gust, miere sau felii de lămâie.
Fructele de măceș se pot consuma și sub formă de pastă sau dulceață, se poate face vin de măceșe sau sirop. În industria cosmetică se poate folosi și uleiul extras din fructe de măceș. În tratamentele naturiste se folosesc atât ceai de măceșe, cât și suplimente alimentare cu extract de măceșe.
Sursa foto: Farmacia Catena