Deșeurile electrice și electronice: Ce sunt, de ce contează și cum le predăm corect

Categoria acestor deșeuri reciclabile poartă prescurtarea „DEEE” și cuprinde orice echipament care se conectează la priză, are un cablu, baterie sau placă de circuit, ca de exemplu: frigidere, cuțite electrice, ceasuri deșteptătoare, dispozitive pentru sudură și jocuri video, aparatură medicală și distribuitoare automate, etc.

DEEE trebuie ferite de umezeală. Dacă acestea conțin acumulatori încorporați, nu trebuie scoși. În cazul în care echipamentele conțin baterii care se pot scoate, se predau separat, la punctele de colectare a bateriilor.

Becurile detașabile trebuie duse la containerele de colectare a becurilor și neoanelor.

DEEE au un grad ridicat de reciclare-reutilizare, între 85-90%.

Românii păstrează în locuințe DEEE-urile cu intenția de a le repara (25%), pentru că nu știu ce ar putea face cu acestea după scoaterea din uz (25%), pentru că nu au avut timp să se ocupe de ele (21%) sau din cauză că nu există facilități de debarasare în zona în care locuiesc (11%).

Majoritatea populației din mediul urban din România deține aparate electrice și electronice, precum frigider (98,8%), mașină de spălat (96,8%), televizor (98.8%), aspirator (93%), computer/laptop (77%) sau becuri economice (70%).

Majoritatea produselor electronice sunt utilizate în medie patru ani în mediul urban din România.

Deșeurile electronice conțin 7% din rezerva totală de aur. De asemenea, mai conțin și argint, platină și metale rare precum antimoniu, beriliu, indiu, galiu.

DEEE pot fi scoase în fața locuinței, în vederea colectării, în anumite zile din lună în funcție de programul operatorului de salubritate, predate direct către centrele de colectare, către magazinele specializate în vânzarea de electronice și electrocasnice și hipermarketuri, sau chiar către magazinele cash&carry, în timpul campaniilor de buy-back.

SOCIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *