Evaziune fiscală la o firmă de ride-sharing! Prejudiciul este de aproape 50 de milioane de lei

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 03 decembrie 2024, a trei inculpați care coordonau societăți comerciale cu activitate de transport alternativ de persoane, pentru săvârșirea a două infracțiuni de evaziune fiscală în formă continuată.

De asemenea, s-a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 03 decembrie 2024, față de alți trei suspecți.

Potrivit DNA, ”în perioada februarie 2023 – martie 2024, inculpații ar fi coordonat activitatea unor societăți comerciale de transport alternativ de persoane, prin care ar fi produs bugetului de stat un prejudiciu total de peste 49 milioane de lei, ca urmare a sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.

Concret, prejudiciul ar fi fost produs prin omisiunea înregistrării în evidența contabilă a 10 (zece) societăți comerciale și prin nedeclararea veniturilor impozabile către organele fiscale, pe de o parte, iar de pe altă parte, prin ascunderea sursei impozabile ca efect al neîncheierii unor contracte individuale de muncă și astfel, al plății la negru a salariilor către proprii angajați”, se arată într-un comunicat de presă al DNA.

Din probele administrate rezultă următorul mecanism de acțiune:

În perioada menționată, au fost înființate mai multe societăți de transport alternativ de persoane care, sub controlul și coordonarea celor șase inculpați, ar fi ajuns să colaboreze cu peste 1000 de șoferi.

După ce conducătorii auto erau recrutați, acestora li se solicita încheierea cu societățile controlate de inculpați a unor contracte de comodat prin care transmiteau cu titlu gratuit autoturismul lor către societate – operator de transport; societatea obținea autorizația de la Autoritatea Rutieră Română (ARR), precum și înscrierea pe platformele de ride-sharing.

”După începerea activității, din sumele pe care le încasau de la companiile deținătoare ale platformelor de ride-sharing, inculpații, care coordonau societățile de transport, opreau un comision între 8 și 12%, iar restul sumelor erau virate șoferilor. În acest fel, având în vedere că nu erau plătite contribuții salariale, șoferii primeau o indemnizație mai mare decât în mod legal.

După ce erau plătite sumele cuvenite șoferilor, inculpații – coordonatori sau administratori de drept ai societăților comerciale, retrăgeau sumele rămase de la bancomat, însușindu-și aceste sume de bani. Activitatea se desfășura în această modalitate până când societatea intra în atenția organelor fiscale, după care, activitatea era mutată pe altă societate”, mai arată DNA.

Şi-au cumpărat maşini de lux

Unul dintre inculpați, din banii obținuți în modul descris mai sus, ar fi cumpărat automobile de lux, imobile și ar fi creditat societăți comerciale în care are calitatea de acționar.

La data de 04 decembrie 2024, cei trei inculpați reținuți au fost prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte opt persoane.

EVENIMENT

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *