Limba latină lăsată la alegerea elevilor! Care este reacția Societății de Studii Clasice
Limba latină ca disciplină obligatorie a fost scoasă de la liceu în proiectele de planuri-cadru 2025 lansate în dezbatere de Ministerul Educației. Latina ar rămâne doar la specializările de la Vocațional – Teologic, sub formă de disciplină de specialitate (romano-catolici) sau opțională.
Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, susține că „limba latină poate fi propusă de școală pentru a fi aleasă de elevi”, în proiectul planurilor-cadru pentru liceu pe care le-a lansat în dezbatere vineri seară, 31 ianuarie.
Societatea de Studii Clasice din România reacționează la propunerea Ministerului Educației și Cercetării (MEC) de a elimina latina din planurile-cadru de liceu în forma de proiect, din trunchiul comun și curriculumul de specialitate, pentru elevii de la specializările filologie și științe sociale care o studiază în prezent, conform Edupedu.
Reprezentanții clasiciștilor susțin într-un comunicat remis Edupedu.ro că „plasarea latinei în CDEOȘ [curriculum la decizia elevului] echivalează, în situația României de astăzi, cu absența ei totală”.
„Eliminarea limbii latine pentru elevii români este o barbarie comisă de un grup de persoane neidentificabile, în mod evident fără niciun fel de orizont cultural și în deplin dispreț față de cultura națională și identitatea noastră europeană”, acuză reprezentanții societății de studii clasice în comunicat.
„La 35 de ani după Revoluția din 1989, acest plan-cadru ne întoarce, de fapt, la paradigma «Omului Nou» din anii ’50, ambalată acum în «descentralizare curriculară și creșterea flexibilității»”, subliniază Societatea de Studii Clasice din România, care mai scrie că „într-o țară în care o bună parte din politicieni au un nivel de cultură submediocru, reintroducerea limbii latine în școală ar fi oferit posibilitatea noilor generații de a recrea o clasă politică luminată și cu adevărat interesată de viitor”.
„Prezența culturii umaniste în curriculum nu poate fi o opțiune a elevului, ci se impune prin asumarea de către statul român a misiunii sale fundamentale de a educa cetățenii, drept inclus în Constituția României”, punctează societatea în poziția sa după publicarea în consultare publică a noilor planuri-cadru de liceu pentru elevi, neschimbate de 20 de ani și care ar fi trebuit să se aplice pentru tinerii care au absolvit liceul anul trecut, într-o reformă amânată de politicieni sub diverse pretexte.