Recomandări ANSVSA pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare

Pentru a vă bucura de mese sigure și sănătoase, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să acordați o atenție sporită modului în care păstrați, preparați și achiziționați alimentele:

La cumpărături:

  • Alegeți doar produse alimentare din spații autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde sunt respectate condițiile de igienă și temperatură.
  • Verificați eticheta produselor: termenul de valabilitate, originea și condițiile de păstrare.

Păstrarea alimentelor de origine animală:

  • Imediat după cumpărare, puneți produsele în frigider.
  • Carnea refrigerată, laptele, ouăle și produsele lactate se păstrează la 0˚C – +4˚C.
  • Carnea congelată se păstrează la temperaturi sub -12˚C.
  • Ambalați separat alimentele și respectați temperaturile de pe ambalaj.

Manipularea și igienizarea:

  • Spălați bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge alimentele și folosiți prosoape curate, preferabil de unică folosință.
  • Spălați toate ustensilele și suprafețele care intră în contact cu alimentele (cuțite, farfurii, mese, blaturi etc).
  • Îndepărtați insectele (muște, furnici, gândaci) care pot contamina alimentele.
  • Apa folosită la spălat trebuie să fie potabilă.

Păstrarea alimentelor gătite și proaspete:

  • Alimentele gătite se depozitează în recipiente curate și acoperite.
  • Alimentele alterate trebuie îndepărtate imediat – pot contamina restul alimentelor.
  • Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
  • Nu recongelați produsele deja decongelate.
  • Evitați consumul alimentelor cu miros, gust sau aspect modificate ori cu termenul de valabilitate expirat.

Sesizați neregulile! Dacă observați abateri privind siguranța alimentelor, sunați gratuit la Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.

SOCIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *