Recomandări ANSVSA pentru evitarea toxiinfecțiilor alimentare
Pentru a vă bucura de mese sigure și sănătoase, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) vă recomandă să acordați o atenție sporită modului în care păstrați, preparați și achiziționați alimentele:
La cumpărături:
- Alegeți doar produse alimentare din spații autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde sunt respectate condițiile de igienă și temperatură.
- Verificați eticheta produselor: termenul de valabilitate, originea și condițiile de păstrare.
Păstrarea alimentelor de origine animală:
- Imediat după cumpărare, puneți produsele în frigider.
- Carnea refrigerată, laptele, ouăle și produsele lactate se păstrează la 0˚C – +4˚C.
- Carnea congelată se păstrează la temperaturi sub -12˚C.
- Ambalați separat alimentele și respectați temperaturile de pe ambalaj.
Manipularea și igienizarea:
- Spălați bine mâinile cu apă și săpun înainte de a atinge alimentele și folosiți prosoape curate, preferabil de unică folosință.
- Spălați toate ustensilele și suprafețele care intră în contact cu alimentele (cuțite, farfurii, mese, blaturi etc).
- Îndepărtați insectele (muște, furnici, gândaci) care pot contamina alimentele.
- Apa folosită la spălat trebuie să fie potabilă.
Păstrarea alimentelor gătite și proaspete:
- Alimentele gătite se depozitează în recipiente curate și acoperite.
- Alimentele alterate trebuie îndepărtate imediat – pot contamina restul alimentelor.
- Spălați bine fructele și legumele înainte de consum.
- Nu recongelați produsele deja decongelate.
- Evitați consumul alimentelor cu miros, gust sau aspect modificate ori cu termenul de valabilitate expirat.
Sesizați neregulile! Dacă observați abateri privind siguranța alimentelor, sunați gratuit la Call Center-ul ANSVSA: 0800 826 787.