România, la Târgul de Carte de la Leipzig 2025

Ministerul Culturii organizează participarea României la Târgul de Carte de la Leipzig. Standul românesc (80mp, situat în Hala 4, poziția E400/D401) va deveni anul acesta un hub al profesioniștilor cărții din Europa Centrală și de Sud-Est.

La eveniment vor fi prezenți 21 de invitați din România, Republica Moldova, Germania, Austria și Ucraina, unde vor fi lansări de traduceri noi din literatura română, dezbateri pe teme actuale care aduc împreună istorici, jurnaliști și scriitori din România, Republica Moldova, Ucraina și Austria, expoziție de carte care prezintă peste 100 de titluri noi de la peste 20 de edituri din România și Republica Moldova și librărie cu vânzare de carte românească.

Parteneri în acest proiect sunt: Institutul Cultural Român prin Centrul Național al Cărții, Asociația Editorilor din România, Rețeaua Traduki, Goethe-Institut Ukraine, precum și editurile care au publicat traducerile autorii români invitați:  Zsolnay Verlag, parasitenpresse, Edition fotoTAPETA, Dittrich Verlag.

Invitații care vor participa la evenimentele organizate de Ministerul Culturii pe parcursul celor patru zile de târg sunt autorii: Mircea Cărtărescu, Moni Stănilă, Livia Ștefan, Florin Irimia, Ioana Nicolaie, Dana Grigorcea,Traian Pop, istoricii Armand Goșu și Oliver Jens Schmitt, traducătorii Ernest Wichner, Alexandru Bulucz, Jan Cornelius, Manuela Klenke, Peter Groth, Georg Aescht și jurnaliștii Paula Erizanu și Maksym Butkevych.

Două volume de poezie, unul de proză scurtă și un roman sunt cele mai recente traduceri din literatura română în limba germană.

Moni Stănilă și Livia Ștefan vin la Leipzig să-și lanseze volumele de poezie (Mettalische Igel și re:volver) traduse recent de Alexandru Bulucz și, respectiv, Manuela Klenke. Prozatorul Florin Irimia va fi și el prezent cu ocazia apariției volumului de proză scurtă, Der Mann hinter dem Nebel, în traducerea lui Peter Groth. Mircea Cărtărescu, o prezență mult așteptată la Leipzig, își va începe turneul de promovare a romanului Theodoros, cu trei întâlniri cu publicul, atât în cadrul târgului cât și în oraș.

Nu vor lipsi nici discuțiile pe teme literare, la care vor participa deopotrivă autori români și germani:

Romanul românesc contemporan, (cu participarea Ioanei Nicolaie, a lui Moni Stănilă și a lui Florin Irimia);

România ca sursă de inspirație pentru autori germani de origine română (cu Dana Grigorcea, Alexandru Bulucz, Jan Cornelius, Traian  Pop);

Poezia românească – un peisaj în schimbare (invitați: Livia Ștefan, Ioana Nicolaie, Moni Stănilă alături de Alexandru Bulucz și Manuela Klenke).

Provocările geopolitice în spațiul est-european vor fi abordate de doi dintre cei mai reputați istorici specializați în această zonă – Armand Goșu (Universitatea București) și Oliver Jens Schmitt (Universitatea din Viena) – într-o discuție, Fragilitatea democrației în Europa de Est. Azi, România, moderată de Antje Contius (S.Fischer Stiftung). În același context, jurnalista Paula Erizanu (R.Moldova) îi va avea ca invitați pe Maksym Butkevych, jurnalist ucrainean și veteran de război și pe istoricul Armand Goșu, pentru un dialog intitulat Războiul care ne schimbă.

În primele două zile ale Târgului de Carte de la Leipzig vor avea loc două sesiuni ale Bursei de carte: pe parcursul a două ore, editori și agenți literari din România se vor întâlni cu omologi din Europa Centrală și de Sud-Est și își vor promova reciproc titlurile din propriile portofolii. La Bursa de carte s-au înscris reprezentanți ai mai multor edituri din Austria, Bulgaria, Cehia, Elveția, Germania, Ucraina și Ungaria.

Anul acesta, la Târgul de Carte de la Leipzig, țară invitată este Norvegia, sub motto-ul Words move Worlds.

SOCIAL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *