Școală de Vară în domeniul dezvoltării urbane durabile, la Universitatea Ovidius din Constanța
Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole (FSNSA) din cadrul Universității Ovidius din Constanța (UOC) organizează, în perioada 7-11 iulie 2025, cea de-a XII-a ediție a Școlii de Vară CCMESI, cu tema ‘Aplicații în Ecologie Urbană: Natura de acasă – presiuni și oportunități în implementarea soluțiilor bazate pe natură în spațiile rezidențiale’.
Evenimentul va avea loc în campusurile universitare din București și Constanța și este coordonat de Centrul de Cercetare a Mediului și Efectuarea Studiilor de Impact (CCMESI) din cadrul Universității din București. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Facultatea de Geografie – Universitatea din București, Facultatea de Urbanism – Universitatea de Arhitectură și Urbanism ‘Ion Mincu’ din București și Society for Urban Ecology (SURE) – South-East Europe Chapter.
Școala de Vară CCMESI are ca obiectiv dezvoltarea și consolidarea competențelor profesionale ale studenților și masteranzilor din domeniile Geografie, Știința Mediului și Urbanism, în ceea ce privește dezvoltarea durabilă a orașelor. Participanții vor fi implicați în activități educaționale inovatoare, non-formale, centrate pe teme esențiale pentru formarea viitorilor specialiști: modalități actuale de analiză a spațiilor urbane, alternative moderne de răspuns la provocările de mediu, metode participative de guvernare și planificare teritorială.
Programul include sesiuni teoretice, metodologice și aplicații practice interdisciplinare, desfășurate sub îndrumarea cadrelor universitare și a experților din instituțiile partenere. De asemenea, sunt prevăzute activități de teren, cu scopul analizării impactului urbanizării asupra zonei Lacului Siutghiol, arie naturală protejată a rețelei europene Natura 2000.
‘Studenții și masteranzii vor desfășura cercetări aplicate în teren, pentru a evalua extinderea spațiului rezidențial în stațiunea Mamaia din perspectiva impactului antropic asupra Lacului Siutghiol. Se urmărește identificarea unor soluții pentru provocările actuale de dezvoltare durabilă ale Municipiului Constanța: conservarea biodiversității urbane în cadrul complexului lacustru Siutghiol-Tăbăcăriei, ca arie protejată de interes european; adaptarea zonei costiere la schimbările climatice; îmbunătățirea calității vieții urbane și creșterea atractivității turistice a orașului’, precizează Șef lucrări dr. Mirela Paraschiv, coordonatorul Școlii de Vară din partea UOC.